Diş Eti Hastalıkları
Diş hekimliğinde Jinjivit olarak tanımlanan diş eti iltihabı, diş eti üzerindeki bakteri ve mikroorganizmalardan kaynaklanan diş sağlığı problemlerindendir. Periodontoloji alanına giren diş eti iltihapları, tedavi edilmediğinde ciddi diş sağlığı sorunlarına neden olabilir.
Sağlıklı diş etleri sıkıdır ve kanamaz. Ancak sağlıksız diş etleri fırçalarken kanar, kırmızı veya şişmiş görünebilir. Diş eti iltihapları genellikle uzun ve daha sık diş fırçalama ile ağız sağlığına dikkat edilmesi şeklinde çözülür. Bu nedenle kişinin ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir.
Diş İltihaplarının Kaynağı Genetik mi Yanlış Diş Bakımı mı?
Diş eti iltihabı neden olur diyorsanız bu sorunun cevabının kişiden kişiye değiştiğini söylemek gerek. Herkesin diş yapısı ve sağlığı, dişlerine gösterdiği özen farklıdır. Diş eti iltihabı nedenleri açısından ilk olarak yaşa bağlı artan diş hastalıkları riski gösterilebilir. 65 yaşın üzerindeki insanların yüzde 70'inin ya hafif düzeyde diş eti hastalığından şikayetçi olduğu araştırmalarca kanıtlanmıştır. Ayrıca diş temizliğine dikkat etmeyenlerde, yanlış diş bakımı yapanlarda da diş eti iltihapları görülmektedir. Diş eti iltihabı nedenleri genel olarak şunlardır:
Diş Plakları (Tartar)
Diş eti iltihabı nedenleri arasında en yaygın olanı diş plaklarıdır. Dişler temizlenmediğinde ya da yanlış diş bakımı yapıldığında dişler üzerinde plaklar oluşur ve diş etleri zayıflayarak hastalıklarla karşı karşıya kalırlar. Şekerli gıdaları tüketmek ya da çapraşık diş düzenine sahip olmak da diş plaklarını arttırmaktadır.
Yanlış Beslenme
Asitli ve şekerli besinler tüketmek, C vitamini eksikliği ya da yetersiz beslenmek de diş eti iltihabı nedenleri arasında yer alır. Zayıf diş etleri bakterilere açık hale gelir.
Hormon Değişiklikleri
Menopoz, hamilelik ve ergenlik gibi hormon değişikliğine neden olan süreçler de diş eti iltihabı nedenleri arasında yer almaktadır. Hormonlardaki yükseliş ve düşüşler diş etlerini bakterilere karşı savunmasız hale getirebilir.
Hastalıklar
Bağışıklık sistemini zayıflatan kanser gibi hastalıklar da diş eti iltihabının nedenleri arasında gösterilebilir. Bu hastalıklarla birlikte kullanılan kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler de diş etleri üzerinde olumsuz etki yapabilir. Diş eti iltihapları aynı zamanda sürekli ağızdan nefes alan kişilerde de görülmektedir. Kriz ve yüksek tansiyon ilaçları kullanan, organ nakli olan ve tükürük salgısını düşüren ilaçlar kullanan kişilerde de diş eti iltihabı sıklıkla görülmektedir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri Aşağıdaki Durumları Görürseniz Doktorunuza Ulaşın.
Diş eti iltihabı nedenleri herkeste farklılık gösterse de diş eti iltihabı belirtileri genel olarak aynıdır. Diş etlerinizde aşağıdaki sorunlardan bir ya da birkaçı varsa mutlaka diş hekiminize ulaşmanız gerekir.
- Kırmızı veya mora yakın diş etleri
- Diş ipi veya diş fırçası kullanıldığında tahriş olan bölgenin kanaması
- Yumuşak ve gözenekli diş etleri
- Beneklenme kaybı (portakal kabuğu görünümü)
- İltihap
- Diş etlerinde iltihaplanma (ödem) ve şişlik
- Ağız kokusu
- Diş etlerin çekilmesi
- Bazen ağrılı veya ağrısız diş etleri
Dişleriniz kızarıyor ve şişiyorsa, fırçalama sırasında ve sonrasında kanıyorsa, diş etiniz üzerinde beyaz lekeler varsa mutlaka tedavi olmalısınız. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde ise nefeste kötü koku, diş ve diş eti aralarında iltihap, ağızda oluşan kötü tat, yemek yerken zorlanma, ağzın kapanışında veya diş diziliminde değişme, diş kaybı, diş eti apseleri gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olur. İhmal etmeyin.